Etablering av en helsekohort for barn og unge utsatt for vold og overgrep

Hvordan påvirker vold og overgrep barn og unge på lang sikt? Trippel-S-studien er den første longitudinelle helseundersøkelsen i Norge som systematisk følger denne sårbare gruppen over tid. Gjennom en kombinasjon av spørreskjemaer og registerdata gir studien ny innsikt i de langsiktige konsekvensene av vold og overgrep, samtidig som den identifiserer risikofaktorer og beskyttende faktorer. Denne metodeartikkelen beskriver hvordan studien er designet, hvordan deltakerne rekrutteres, og hvilke data som samles inn for å kunne gi svar på viktige spørsmål om helse, utdanning og livskvalitet.
Originaltittel: Study protocol: the Norwegian Triple-S Cohort Study – establishing a longitudinal health survey of children and adolescents with experiences of maltreatment.
Forfattere: Viktor Schønning, Anders Dovran, Mari Hysing, Gertrud S. Hafstad, Kristin Stokke, Leif Edvard Aarø, Stian Tobiassen, John Are Bjerge Jonassen, Øystein Vedaa, Børge Sivertsen.
Publiseringsår: 2021.
Tidsskrift: BMC Public Health.
Hovedfunn:
- Hvem rekrutteres? Studien inkluderer barn og unge i alderen 5–18 år som har hatt et opphold ved Stine Sofie Senteret, samt deres omsorgspersoner. Tidligere deltakere fra senteret inviteres også til å delta, noe som gir mulighet for langvarig oppfølging.
- Langsiktig oppfølging av en sårbar gruppe: Deltakerne følges opp annethvert år for å undersøke hvordan vold og overgrep påvirker psykisk og fysisk helse, utdanning, arbeidsliv og livskvalitet over tid.
- Kombinasjon av spørreskjemadata og registerdata: Ved å koble selvrapporterte data med nasjonale registre, gir studien et unikt innblikk i hvordan denne gruppen utvikler seg og hvilke faktorer som kan bidra til bedre støtte- og hjelpetiltak.
Ny kunnskap om konsekvenser
Studien vil gi ny og viktig kunnskap om hvordan vold og overgrep påvirker barns utvikling på lang sikt. Dette inkluderer ikke bare psykisk og fysisk helse, men også hvordan slike belastninger påvirker bl.a. læring og sosiale forhold. Studien vil gi viktig kunnskap som kan brukes til å forbedre både forebygging og behandling av barn og unge utsatt for vold og overgrep.
Ved å identifisere hvilke faktorer som øker risikoen for langvarige helseproblemer – og hvilke faktorer som beskytter – kan studien gi grunnlag for mer målrettede hjelpetiltak. Innsikten kan bidra til bedre rutiner i helsevesenet, styrket psykososial oppfølging og utvikling av skreddersydde tiltak i skolen for å hjelpe barn med belastende erfaringer. I tillegg kan studien gi verdifulle data for politikkutforming, slik at beslutningstakere kan utvikle mer effektive støtteordninger for barn og familier i utsatte situasjoner. Langsiktig oppfølging gir også en sjelden mulighet til å forstå hvordan vold og overgrep påvirker utdannings- og arbeidskarrierer, og kan dermed bidra til tiltak som sikrer bedre overgang til voksenlivet
Les også
-
Utrygghet skader et lite liv
Om konsekvensene av å leve i et utrygt hjem over tid De fleste av oss vokser opp i normale trygge […]
-
Våre viktigste eksperter
Stine Sofies Stiftelse har et unikt ekspertpanel bestående av ungdommer som har hatt opphold på Stine Sofie Senteret. Ungdommene gir […]
Publiserte artikler fra undersøkelsen
Mishandling av barn og søvn: En systematisk litteraturgjennomgang
Denne systematiske litteraturgjennomgangen er den første som spesifikt undersøker sammenhengen mellom barn …
Psykisk helse hos barn og unge utsatt for vold
Barn og ungdom som har opplevd mishandling, har flere psykiske problemer sammenlignet med andre barn på sam…
Søvnproblemer hos ungdom utsatt for vold
Ungdom som har opplevd vold i barndommen kan ha økt risiko for søvnforstyrrelser. Denne studien gir ny inns…
Etablering av en helsekohort for barn og unge utsatt for vold og overgrep
Hvordan påvirker vold og overgrep barn og unge på lang sikt? Trippel-S-studien er den første longitudinelle…