Om den norske Trippel-S undersøkelsen
Den Norske Trippel-S-undersøkelsen er en longitudinell helseundersøkelse av barn, ungdom og deres omsorgspersoner som har vært utsatt for vold og overgrep. Studien følger barna over tid og benytter informasjon fra både barna selv, foresatte og administrative registre. Formålet med studien er å identifisere risikofaktorer og langsiktige konsekvenser av vold og overgrep i barndommen, samt å evaluere effekten av tiltak og tjenester som tilbys disse barna.
Trippel-S-undersøkelsen er forankret i Stine Sofie Senteret. Senteret tilbyr et lavterskeltilbud til barn og ungdom som har vært utsatt for fysisk eller psykisk vold, seksuelle overgrep, eller som har vært vitne til vold i hjemmet. Senteret gir ikke spesialisert behandling, men skaper en trygg arena hvor barna og ungdommene kan møte andre med lignende erfaringer. Gjennom en ukes opphold deltar deltakerne i aktiviteter som er utformet for å styrke mestringsevne og overførbare ferdigheter til hverdagen.
Per januar 2025 har vi rekruttert 600 familier til studien, hvorav halvparten er tidligere deltakere ved SSC siden 2016. Studien har som mål å rekruttere over 1500 deltakere og har pågående datainnsamling. Tredje oppfølgingstidspunkt startet i mars 2025.
Effekt og samfunnsnytte
Politisk
- Prosjektet vil gi innsikt som både lokale og nasjonale myndigheter kan bruke for å forbedre tiltak for disse barna i utdanningssystemet og helse- og omsorgstjenestene.
- Resultatene fra prosjektet vil kunne påvirke beslutningstakere og legge grunnlaget for utvikling av retningslinjer og standarder for tidlig identifisering og oppfølging av barn som har opplevd barnemishandling.
Bruker/ individnivå
- Kunnskapen fra prosjektet kan styrke omsorgs- rollen til familiene ved å gi dem innsikt i hvordan de best kan støtte sine barn.
- Resultatene fra prosjektet vil bli brukt i eksis- terende programmer rettet mot skole-, barne- hage- og familierådgivning for å gi mer målrettet oppfølging.
- Prosjektet kan bidra til å forstå hvordan vold og overgrep kan overføres mellom generasjoner, noe som kan støtte utviklingen av effektive fore- byggende tiltak.
Samfunnsmessige gevinster
- Økt kunnskap om intergenerasjonelle mønstre kan styrke forebygging og tidlig intervensjon for å bryte syklusen av vold.
- Ved å identifisere styrker og svakheter i tjenestetilbudene, kan prosjektet bidra til bedre samhandling mellom ulike instanser og mer sammenhengende oppfølging for barn og familier.
- Prosjektet kan bidra til utviklingen av bedre tilpassede tiltak for barn og unge som har vært utsatt for vold, og gi mer konkrete anbefalinger for forbedring av både psykisk helse og sosial fungering.
Utdanningssektor
- Prosjektet har potensial til å påvirke utdanningene for fagpersoner som jobber med disse barna, ved å integrere prosjektets kunnskap i grunnutdanninger og videre- utdanninger.
Tjeneste
- Prosjektet gir konkrete anbefalinger for hvordan skoler og helsepersonell kan identifisere og støtte barn i sårbare situasjoner, slik at de kan nå sitt potensial.
- Resultatene kan føre til utvikling av målrettede tiltak og støtteprogrammer for barn med voldserfaringer, spesielt rettet mot å forbedre psykisk helse og skolefungering.
Økonomi
- Prosjektet gir konkrete anbefalinger for hvordan skoler og helsepersonell kan identifisere og støtte barn i sårbare situasjoner, slik at de kan nå sitt potensial.
- Resultatene kan føre til utvikling av målrettede tiltak og støtteprogrammer for barn med voldserfaringer, spesielt rettet mot å forbedre psykisk helse og skolefungering.
Les også
-
Utrygghet skader et lite liv
Om konsekvensene av å leve i et utrygt hjem over tid De fleste av oss vokser opp i normale trygge […]
-
Våre viktigste eksperter
Stine Sofies Stiftelse har et unikt ekspertpanel bestående av ungdommer som har hatt opphold på Stine Sofie Senteret. Ungdommene gir […]