Webinar: Hvordan være gode (nok) foreldre?

Det finnes mange måter å være foreldre på. De aller fleste gjør så godt de kan, og i de fleste tilfeller er det godt nok! Her kan du se webinaret i opptak og lese svar på spørsmålene som kom inn.

I dette webinaret møter dere pedagog Ole-Morten G. Mouridsen og sykepleier Solveig T. Lopez fra Stine Sofies Stiftelse, som forsøker å gi svar på spørsmålet: «Hvordan være gode (nok) foreldre?»

.

.

Her er lenkene som ble vist og omtalt under webinaret:


Her er Solveig og Ole-Morten sine svar på spørsmålene som kom inn før og underveis i webinaret:

Jeg og mannen min er veldig uenige når det kommer til oppdragelse av våre barn. Han er alt for streng (etter min mening) og jeg er alt for «snill» synes han. Er det veldig uheldig å ha det sånn? Tar barna skade av dette?

SVAR: På generelt grunnlag kan vi si at barn tåler relativt store ulikheter fra foreldrene sine. På mange måter kan ulike foreldre utfylle hverandre. Er ulikhetene derimot så store at det blir vanskelig for barnet å forholde seg til hva som gjelder i huset, bør foreldrene jobbe for å nærme seg hverandre. Medfører ulikhetene mye krangling, og at det preger samtalene om barna, kan denne kranglingen være destruktiv for barnet, og vi anbefaler derfor å søke hjelp på f.eks familiekontor/familiesenter


Jeg har selv vokst opp med voldelige foreldre, vil det påvirke måten jeg kommer til å være mamma på (er gravid)

SVAR: Så flott at du er bevisst dette. Egen barndom påvirker ofte mennesker når de blir foreldre, og vi har mye statistikk på at de som utover vold mot barna sine oftere er utsatt selv. Det som er bra, er at det er mange som har egne voldserfaringer som klarer å gjøre noe annet når det selv blir foreldre. Du har et valg, og du kan selv bestemme hvordan du vil være som mor. Med dine erfaringer kan det være lurt å være dette veldig bevisst, og gjerne holde fokuset oppe ved hjelp av f.eks appen «10 smarte tips» Lykke til med fødslene og livet som mor!


Jeg ble så sint på min sønn at jeg slo han (med flat hånd) på kinnet en gang. Det har kun vært denne ene gangen når han var 4 år. Han er nå 6 år, og jeg tror ikke han husker det, og vi har et fint mor-sønn forhold. Kan dette gi noen senskader eller noe?

SVAR: Hei. Nå kjenner jo ikke vi til hele historien, eller hvordan dere har det nå. Ut fra det du forteller så trenger ikke dette å medføre noen senskader hos ditt barn. På generelt grunnlag kan vi si at en enkelt episode trenger ikke gjøre så stor skade, hvis barnet vokser opp i et hjem som ellers preget av trygghet og kjærlighet. For at det ikke skal gjøre skade er det imidlertid viktig at du som voksen tar initiativ til å snakke med barnet om at det du gjordet ikke var lov, og be om unnskyldning. Er det imidlertid fare for at du gjentar handlingen, må du be om hjelp. Hvis du snakket med din sønn etter hendelsen, og du ba om unnskyldning er det veldig bra. Men hvis du ikke har snakket med han, og du tenker mye på om han husker det, kan det være lurt å spørre han om han husker det, og be om unnskyldning nå.



Webinaret ble sendt 20. april 2020, og er en del av en serie webinarer knyttet til den pågående koronasituasjonen, og ivaretakelse av barn som utsettes av vold og overgrep. Serien er støttet av Gjensidigestiftelsen.

Her finner du alle webinarene i denne serien!