Tema i den neste rapporten er digitale seksuelle overgrep mot barn og unge, og i rapporten vil vi belyse dagens manglende rettsvern for å forebygge, avdekke og følge opp seksuelle overgrep som skjer digitalt. Rapportlanseringen er tirsdag 21. januar 2025.
Barnas Havarikommisjon vil være barnas juridiske stemme inn til politikerne. Den vil presentere konkrete løsningsforslag til politikerne og embedsverket.
Behøver bedre digitalt rettsvern
Årets tema er digitale seksuelle overgrep.
— I 2025 vil rapporten fra Barnas Havarikommisjon ta opp ulike juridiske problemstillinger om digitale seksuelle overgrep og belyse mangler i dagens rettsvern for barn og unge, sier Line Duesund Svendsen og Susanne Moe Zachariassen, jurister i Stine Sofies Stiftelse.
Rapporten er den tredje i rekken fra Stine Sofies Stiftelse og advokatfirmaet Wikborg Rein, og har fokus på ulike rettsområder vi mener ikke beskytter barn og unge godt nok. I rapporten foreslår vi konkrete lovendringer for å styrke det digitale rettsvernet for barn og unge.
— Når 36 prosent av jenter og 10 prosent av gutter har opplevd minst én digital seksuell krenkelse, står vi ovenfor et stort samfunnsproblem, sier de.
En annen arena for overgrep
Det digitale rommet er en ny arena der voksne kan utsette barn og unge for seksuelle overgrep. Det er skapt et marked med tilgang til et enormt stort antall bilder og filmer med seksualisert innhold av både norske og utenlandske barn.
— Voksne har i dag lett tilgang til å komme i kontakt med til et potensielt stort antall barn på nett. Det en mulig å opptre anonymt, og barn blir manipulert og truet til å delta. Vi vet at konsekvensene for barna kan være svært skadelig, sier Line og Susanne.
Flere kan forhindre
Årets rapport vil peke på utvalgte problemstillinger samt presentere både regulatoriske og praktiske løsninger.
—Ikke bare har ethvert overgrep store konsekvenser for de utsatte barna, det er også veldig komplekse saker å etterforske, og kreve derfor politisk vilje til å prioritere. Vi er nødt til å tenke løsninger på tvers av politidistrikt, sektorer og landegrenser.
Juristene påpeker også at flere organisasjoner og aktører må forstå at de kan spille en avgjørende rolle for å forhindre overgrep.
— I årets rapport belyser vi også den emosjonelle belastningen som følger av digitale seksuelle overgrep. Det kan synes å være en oppfatning at når overgrep skjer på nettet, skjer det ikke med «ekte» mennesker. Det gjør det, avslutter Line og Susanne.
Nærmere program for dagen kommer snart!
De to foregående rapportene har allerede rukket å bli en viktig stemme i samfunnsdebatten.
— Den første rapporten tok opp viktige problemstillinger som tvungen samvær etter vold, konsekvenser av å bo på hemmelig adresse (kode 6) samt varslingsregler i kriminalomsorgen.
Les funnene i 2023-rapporten her
— Rapporten fra 2024 så nærmere på vold mot de minste barna, konsekvenser av dette samt barnas stemme i rettsvesenet.
Les funnene i 2024-rapporten her.
— Mange av temaene i de foregående rapportene er allerede fulgt opp av Regjeringen og Stortinget med konkrete lovarbeid. Men vi har ikke tenkt å gi oss før rettssikkerheten til barna er styrket på alle områder vi har belyst, understreker juristene.
Spørsmål om lanseringen? Ta kontakt med marie@stinesofiesstiftelse.no
Barnas Havarikommisjon
I 2022 etablerte vi Barnas Havarikommisjon sammen med advokatfirmaet Wikborg Rein. Målet er å styrke rettssikkerheten til barn og unge som er utsatt for vold og overgrep.
Årets Rapport fra Barnas havarikommisjon
Fakta om Barnas havarikommisjon
En årlig rapport som retter søkelyset på rettssikkerheten for barn og unge utsatt for vold og overgrep.
Rapporten vil inneholde forslag til rettsområder som må utredes og prioriteres og som vil styrke rettssikkerheten til barn og unge utsatt for vold og overgrep.
Rapporten for 2024 lanseres 18. januar i Oslo og er utarbeidet av Stine Sofies Stiftelse i samarbeid med advokatfirmaet Wikborg Rein.
Juridiske rådgivere Endre Bendixen og Line Duesund Svendsen i Stine Sofies Stiftelse, er ansvarlig for rapporten. Stiftelsen får bistand fra advokater og advokatfullmektiger i Wikborg Rein Advokatfirma; blant annet partnerne Jørgen Vangsnes og Fredrik Gisholt.
Advokatfirmaet bistår med å utrede både gjeldende rett, forholdet til Norges internasjonale forpliktelser og de lovtekniske sidene av potensielle endringsforslag som kan styrke rettssikkerheten til voldsutsatte barn.
-
Kompetanseheving i skoler
I Stine Sofie Skolepakke får alle ansatte i skolen økt kunnskap om vold og seksuelle overgrep for bli bedre rustet […]