HjemStine Sofie SenteretTil barn og unge

Til barn og unge

Hei! Jeg heter Nils Bjørn, og jeg er leder for Stine Sofie Senteret. Så fint at akkurat du er inne på siden vår! Om du lurer på hva dette senteret er, så skal jeg prøve å forklare det på denne siden.

Nils Bjørn, leder for Stine Sofie Senteret

Hei på deg!

De som kan komme til Stine Sofie Senteret er barn og ungdom mellom 0 og 18 år som har opplevd vold, eller sett noen av sine nærmeste bli utsatt for vold, eller har opplevd seksuelle overgrep. Eller kanskje alt på en gang?

Om du har opplevd noe vondt, og enda ikke har fortalt det til noen, så ønsker jeg veldig at du finner en voksen å snakke med. Om ikke du har noen, så kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Du kan også finne ut mer ved å gå inn på jegvilvite.no.

Husk at det ALDRI er din skyld!

Stine Sofie Senteret er et kurs- og mestringssenter. Det betyr at du kan komme hit i seks dager for å oppleve og lære nye ting. Og jeg lover at det ikke er kjedelig pugge-greie! Her lærer du blant annet litt om hjernen, litt om følelser, og litt om måter å oppføre seg på. Visste du forresten at man lærer best når man har det gøy? I løpet av de seks dagene du er hos oss kan du være med å lage film, dra på tur i skogen, padle kano, fiske, tegne, synge, dra på utflukt, klatre og masse annet gøy. Og du trenger ikke være dødsgod til noe av dette. Null stress! Vi vil bare at du skal ha det bra hos oss (…og du får fri fra skolen).

Før jeg kom hit var jeg så lei av voksne som skulle bestemme når jeg måtte snakke om det vonde. De som jobber her sa at jeg kunne velge selv om jeg ville snakke om det vonde eller ikke. Det var fint å høre.

(Gutt 15 år)


Når man har opplevd vold eller seksuelle overgrep, kan man etterpå gå rundt med vonde tanker og vonde følelser. Det kan være sånn at du føler deg veldig alene, og for noen kan det føles ganske så fjernt å være glad. Det er heller ikke uvanlig at man stadig blir forstyrret av vonde minner og bekymringer, og det kan gjøre det vanskelig å konsentrere seg.

De voksne du har rundt deg, kan også streve med tanker og følelser. For mange er det sånn at når noen i en familie har opplevd vonde ting, så merker alle det. Det er mange ganger skikkelig vanskelig å snakke om, og det kan gjøre at både barna og de voksne oppfører seg på en måte som de egentlig ikke vil. Da kan det bli litt kjip stemning i familien – selv om det kanskje er akkurat da man trenger hverandre som mest.

Det har vært veldig gøy å være her og jeg har fått mange nye venner.

(Jente 8 år)

På Stine Sofie Senteret møter du andre barn og unge som har opplevd noe av det samme. Og de voksne møter andre voksne. Her tar vi godt vare på både deg og dine voksne. Vårt høyeste ønske er å kunne gi dere en god og varm pause sammen!

Håper jeg ser deg her hos oss på Stine Sofie Senteret! Lurer du på noe mer? Da håper jeg du tar kontakt på 37 29 40 90 eller post@stinesofiesenteret.no

Varm og vennlig hilsen fra Nils Bjørn