Hva er overgrep?

Overgrep er når voksne eller ungdom gjør sex-ting med barn. Eller hvis barn tvinger andre barn med på tissen-leker.

Ikke alle barn vet at sånt ikke er lov, men alle voksne vet det. I Norge har vi lover som bestemmer hva som er lov og ikke lov å gjøre.

I disse lovene står det at alle voksne skal passe på at barn er trygge. De som bryter loven må stoppes, og få hjelp til å slutte å gjøre det som er ulovlig.

Det ALDRI barnas skyld hvis en opplever overgrep.

Det kalles seksuelle overgrep hvis en voksen eller ungdom gjør noe av dette:

  • Tar på tissen din, for eksempel stryker, kiler, drar på, suger eller slikker på den, enten innenfor eller utenfor tøyet.
  • Putter sin tiss, fingre eller andre ting inn i din tiss, skjede, rumpe eller munn. Eller omvendt; at barnet må gjør dette på den voksne.
  • Tar deg på puppene/brystet eller rumpa, utenpå eller innenfor tøyet. Eller omvendt; at barnet må gjøre dette på den voksne. 
  • Tvinger deg eller betaler deg penger for å ta bilde av deg naken og sende det, eller til å sexe med deg selv eller sammen med andre foran webkamera/mobilkamera. 
  • Avtaler å møte deg et sted for gjøre sex-ting.
  • Sender bilde eller film av seg selv naken til deg.
  • Kysser deg mot din vilje.

Det er aldri din feil hvis dette skjer med deg. De voksne vet at sånne ting ikke er lov.

Barn har lov til å kose med sin egen tiss, men i Norge er det ulovlig hvis voksne eller ungdommer gjør dette med barn.

Kroppen er din. Det er du som bestemmer hvem som får ta på kroppen din, og hvis noen gjør det mot din vilje, så må di si ifra. 

Jeg vil vite

Jeg vil vite er et e-læringsverktøy om vold og overgrep. Der kan barn lære mer om hva som er lov og hva som ikke er lov, og voksne om hvordan de lettere kan snakke med barn om vold og overgrep.

Les mer: Hva er overgrep?