HjemVårt arbeidPolitisk arbeidArendalsuka

Arendalsuka

Arendalsuka er en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Her kommer politikere, organisasjons- og næringsliv samt offentlig og ideell sektor sammen for å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer.

Hvert år er vi tilstede for å rette søkelys på utfordringene som møter barn og unge utsatt for vold eller seksuelle overgrep, og kreve handling fra politikere og andre som sitter med ansvaret.

I 2024 arrangerte vi tre arrangementer og deltok i enda flere – under finner du lenke til noen av disse:

1) Hva gjør tech-gigantene med nettovergrep?

Stadig flere barn og unge eksponeres for seksualisert innhold og utsettes for nettovergrep. Er det Tech-aktørene som må ta hovedansvaret? Og hvilket ansvar kan de ta? Må myndighetene gripe sterkere inn og innføre strengere reguleringer som også begrenser barn og unges ytringsfrihet? Hvor mye kan løses med å trene barn og unge enda mer på digital dømmekraft framover og intensivere etterforskningen fra politiet?

I samarbeid med Barnevakten og NKVTS.

Her ser du opptak av arrangementet.

Fra debatten: Kjartan Sverdrup (TikTok), Sondre Ronander (Google), Leif Gunnar Vestbøstad Vik (Barnevakten), Per Moum Hellevik (NKVTS), Oddgeir Høyekvam (tld. operasjon Spiderweb), Kjell Ingolf Ropstad (stortingsrepresentant, KrF). Foran fra venstre: Ada Sofie Austegard (Stine Sofies Stiftelse), Eli Blakstad (statssekretær, Barne- og familiedepartementet), Kari Nessa Nordtun (Kunnskapsminister), Mari Velsand (Medietilsynet) og Inga Marte Thorkildsen (Stine Sofie Stiftelse).

2) Gjør noe med det – en dårlig barndom koster

Vi vet at utfordringer i barndommen er en ledende årsak til uhelse i samfunnet. Barn som utsettes for traumer og omsorgssvikt blir syke voksne. Nå setter vi betydningen av en trygg barndom på dagsorden. Samfunnet må ta steget videre fra at kunnskapen i stor grad benyttes av spesielt interesserte, til at den blir «allemannseie». Derfor inviterer vi sentrale myndigheter og politikere til å si noe om hva de vil gjøre med kunnskapen vi har, og som i dag er omfattende:

Og ikke minst: Kan vi forhindre at barn utsettes for svikt?

I samarbeid med BarnsBeste.

Her ser du opptak av arrangementet.

Fra venstre: Sandra Bruflot (stortingsrepresentant, Høyre), Kjersti Toppe, barne- og familieminister, Ellen Rønning-Arnesen, statssekretær, Helsedepartementet og Inga Marte Thorkildsen, Stine Sofies Stiftelse.

3) Barns rettssikkerhet ofres – hva gjør politikerne?

Vi er svært bekymret for rettssikkerheten til de barna som ikke får fortelle sin historie på Statens barnehus, hverken i straffesaker eller sivile saker. Barna møter mange barrierer underveis i slike saker som hindrer dem, eller tar fra dem muligheten, til å fortelle. Vi er også bekymret for at rettssystemet i for stor grad er tilrettelagt for de voksne – barnas fortellinger blir forstått og fortolket som om det var voksne som fortalte.

På Arendalsuka spurte vi i Stine Sofies Stiftelse hva som kan gjøres for å styrke barnas troverdighet og rettssikkerhet. Hvordan må vi møte barna og deres egne vitnemål om opplevd vold eller overgrep? Hvordan kan vi få til bedre løsninger? Og hvilken rolle kan Statens Barnehus ha i fremtiden?

I samarbeid med advokatfirmaet Wikborg Rein.

Her ser du opptak av arrangementet og NRK omtalte dessuten en av utfordringene som møter barna, nemlig tilgangen på tilrettelagte avhør, i en egen sak.

Under årets Arendalsuka ble Sigve Bolstad, statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet, og Helge André Njåstad, leder i justiskomiteen, utspurt av Inga Marte Thorkildsen, samfunnskontakt i Stine Sofies Stiftelse.

I tillegg deltok vi på disse arrangementene

Er det slitsomt å ha barn? 

Firebarnsfar Harald Eia (58) mener det er et overdrevent samfunnsfokus på hvor slitsomt det er å ha barn, og han tror det skader fødselstallene. Den populære kanadiske legen Gabor Maté sier at foreldre i dag står i tøffe situasjoner, spesielt mødre. Han mener at det å være foreldre i dag kan sidestilles med tiden etter andre verdenskrig. Hvorfor er det så stor forskjell mellom disse to uttalelsene? Hva sier forskningen og hva sier foreldrene?

I samarbeid med Foreldresupport (Mental Helse), Landsforeningen 1001 dager, Home – Start Norge. 

Den store barneverndebatten
Norge har blitt dømt i 23 barnevernssaker i Den Europeiske Menneskerettsdomstolen. I sakene konkluderer domstolen med at Menneskerettserklæringen artikkel 8 om retten til familieliv er blitt krenket. Har dommene medført den nødvendige endringen til barnets beste, eller er vi i ferd med å gå fra én grøft til en annen av redsel for å havne i Den Europeiske Menneskerettsdomstolen?

Arrangementet var en del av Hovedprogrammet.

Counting the costs – Pernital Mental Health (PMH) 
I samarbeid med Landsforeningen 1001 dager

Kontakt oss

Gratis juridisk veiledning
37 29 40 90
juridisk@stinesofiesstiftelse.no

Stine Sofie Senteret
37 29 40 90 post@stinesofiesenteret.no

Andre henvendelser
 37 29 40 90 post@stinesofiesstiftelse.no

Pressekontakt
Marit Høigilt | 909 17 701
marit@stinesofiesstiftelse.no