HjemAktueltFra ildsjel til nasjonal premissleverandør

Fra ildsjel til nasjonal premissleverandør

Det startet med stemmen til en mamma. 25 år senere er Stine Sofies Stiftelse en organisasjon full av fagfolk som kjemper for barns rettigheter.

– Vi blir spurt og lyttet til av myndigheter og andre fagmiljøer. Vi er blitt en nasjonal premissleverandør for barns beste. Det er dessverre behov for oss, for ett av ti norske barn opplever vold, overgrep eller utrygge rammer for sin oppvekst, sier Ada Sofie Austegard.

Etter at datteren Stine Sofie ble voldtatt og drept i Kristiansand våren 2000, har Ada gjort det til sitt livsverk å snakke for de som ikke har sin egen stemme i samfunnsdebatten: Barna.

Ada Sofie Austegard, generalsekretær, Stine Sofies Stiftelse
Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse.

Sammen med Bente Bergset etablerte hun Stine Sofies Stiftelse like etter at Stine Sofie og venninnen Lena ble funnet døde i Baneheia. 

I starten var det viktig å gjøre noe meningsfullt ut av det meningsløse. Men motivasjonen vokste raskt. Behovet for å styrke barnas rettigheter, til å ta grep som kunne forhindre vold og overgrep, åpenbarte seg. Og muligheten til å hjelpe barn som var utsatt for overgrep, ble tydelig. Stine Sofies Stiftelse tok på seg større ansvar og oppgaver.

Forskning og kunnskap

– Stine Sofies Stiftelse har fått stor anerkjennelse for nettopp å være en faktabasert organisasjon med inngående kunnskap om de problemstillingene som vold og overgrep mot barn reiser, og om konsekvensene som følger i kjølvannet, sier daglig leder Kristin Stokke.

Kristin Stokke, daglig leder, Stine Sofies Stiftelse
Kristin Stokke, daglig leder i Stine Sofies Stiftelse.

Har endret lover

Gjennom Barnas Havarikommisjon ser Stine Sofies Stiftelse juridiske problemstillinger med barnas øyne. I samarbeid med ledende jurister leverer stiftelsen årlig grundige juridiske dokumenter med forslag til konkrete lovendringer.

Les mer om Barnas Havarikommisjon her.

I løpet av stiftelsens 25 år har bistandsadvokatordningen blitt utvidet til å gjelde for fornærmede ved seksuelle handlinger med barn under 16 år, for vold i nære relasjoner, for saker om besøksforbud, menneskehandel, kjønnslemlestelse, og i alle saker der fornærmede påføres betydelig skade. Etterlatte har også fått rett til bistandsadvokat. Og foreldelsesfristen for vold er utvidet.

Mestringssenteret og kurstilbud til hele landet

I tillegg til å forebygge vold og overgrep mot barn, har Stine Sofies Stiftelse etablert Stine Sofie Senteret i Grimstad, hvor volds- og overgrepsutsatte barn kan komme og bo en uke i trygge omgivelser med sine trygge omsorgspersoner. Siden senteret åpnet i 2016 har 3500 barn vært på senteret for å samtale og lære mer om hvordan man kan leve med ettervirkningene av hva de har opplevd.

Stine Sofies Stiftelse har laget kurspakker for foreldre, samt ansatte i barnehager og skoler, for å gjøre det enklere å gjenkjenne og hjelpe barn som utsettes for vold eller overgrep. «Foreldrepakken» tilbys nå ved 93 prosent av landets helsestasjoner, «Barnehagepakken» er utbredt og «skolepakken» skal snart lanseres.

Les mer om vårt arbeid her.

En ung voksen

På 25 år har Stine Sofies Stiftelse vokst til rundt 70 ansatte og 100 millioner kroner i omsetning. Støtten kommer fra det offentlige, stiftelser, næringslivet og tusenvis av privatpersoner. 

– 25-åringer har ofte kunnskap og energi som er nødvendig for å bidra til fremskritt. Det gjelder også for Stine Sofies Stiftelse. Vi har mye ugjort og mye energi til fortsatt å stå på barrikadene for barna, sier Stokke.