Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig tjeneste. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Les mer i vår personvernerklæring.
‒ Gull verdt og lett å ta i bruk
Helsepersonell kan forebygge vold mot de minste barna. Stine Sofie Foreldrepakke gjør det enklere å snakke med foreldre om temaet, sier de som har prøvd.
– Det er viktig å snakke om voldstematikken allerede i svangerskapet mener fagbarnepleier, Anne Rigmor Eliassen.
Spedbarn utsettes for vold. Det skjer oftest i affekt og som en konsekvens av høyt stressnivå, lite søvn og mye barnegråt. Anne Rigmor Eliassen er barnepleier ved føde/-barselavdelingen i Sandnessjøen og fagbarnepleier for hele Helgelandssykehuset, og mener det er viktig å snakke om voldstematikken allerede i svangerskapet.
‒ Vi må normalisere gråt som barnas kommunikasjonsmiddel, og foreldre må lære å tolke gråt. Det gjør det lettere å snakke om hva du gjør når du står i fare for å miste kontrollen, sier hun.
Stine Sofie Foreldrepakke er et gratis informasjonsprogram til blivende og nybakte foreldre, som skal gi støtte og verktøy til å håndtere det som er krevende. Eliassen har undervist i foreldrepakken ved barselavdelinger og på helsestasjoner i regionen siden lanseringen i fjor og har stor tro på programmet.
‒ Essensen i voldsproblematikken er fanget og gjengitt på en kortfattet og enkel måte, noe som gjør den lett å ta i bruk for helsepersonell. Mange vordende foreldre har telefonen «limt i hånda» og da er informasjonen lett tilgjengelig i appen 10 smarte tips. I tillegg er videoene gull verdt, sier hun.
Eliassen mener det er viktig at tematikken og foreldrepakken blir en del av arbeidsrutinene.
‒ Jeg skulle treffe en gruppe jordmødre, og forventet å møte holdningen «enda en alvorlig ting å snakke om, og enda en liste å krysse av». Da jeg viste dem veilederen og foreldreboka, ble det en annen tone. Materialet var enkelt å bruke i samtaler med foreldre, sier hun.
Selv laget hun et forslag til hvordan pakken kunne brukes overfor foreldre, og la det inn som et arbeidsverktøy. Det hjalp kollegaer i gang.
‒ Det er enkelt å legge inn informasjon om gråt og trøst i barselsundervisningen. Tips 5 og 6 har blitt en naturlig måte å snakke om håndtering av gråt på. I tillegg spør jordmor - som en del av utskrivningsprosedyren før utreise - om foreldrene har hørt om Stine Sofie Foreldrepakke. Da får vi en ekstra sjekk på at vi har gjort jobben vår, sier hun.
.
Innholdet i Stine Sofie Foreldrepakke – veileder til helsepersonell og foreldreboka.
Alle må vite mer
I Trondheim mener Berit Bjerkhoel, avdelingsleder for helsestasjonsvirksomheten i Heimdal, at alt helsepersonell må få innføring i tematikken. Hun har derfor arrangert tverrfaglig gjennomgang av Stine Sofie Foreldrepakke. Nå skal tilbudet utvides.
‒ Alle var begeistret for verktøyet og vil bruke det videre. I Trondheim skal vi tilby like tjenester i alle bydeler, og derfor sparker vi i gang tilsvarende gjennomgang for alle. Vi satser for fullt fra desember av, sier hun.
Bjerkhoel mener verktøyene i pakken kan hjelpe mange foreldre.
‒ Foreldrepakken vil være til stor hjelp i det daglige arbeidet på helsestasjonen. Når 70 % av de gravide går til kommunal jordmor, og helsestasjonen møter ‘alle’ foreldrene etter fødsel, får vi god spredning av nyttig informasjon og verktøy.
Faglig forankring skaper trygghet
Innholdet i Stine Sofie Foreldrepakke er utformet av de fremste fagpersonene på området, og Anne Rigmor Eliassen mener det skaper trygge rammer for opplæring og gjennomføring.
‒ Dette er faglig og kunnskapsbasert informasjon. I tillegg er den forankret i retningslinjene, så dette skal vi snakke om. Da blir man enda tryggere i samtale med foreldrene.
‒ Jeg har stor tro på å bruke Stine Sofie Foreldrepakke til forebyggende arbeid. Vi vet at vold mot barn kan være vanskelig å snakke om - selv for helsepersonell. Dersom man kommer over barrieren og tør å ta den viktige samtalen, er dette et nyttig hjelpemiddel, sier barnepleieren.
Dette er noen av spørsmålene som tas opp på konferansen Farsrollen i et familieperspektiv
i regi av RBUP og Stine Sofies Stiftelse i Oslo, torsdag 28. april.
Hele programmet finner du her.
Far opplever lite inkludering
Når to blir tre, får de...
Som helsepersonell er man avhengig av å skape og beholde en god relasjon til foreldre. Å snakke med blivende eller nybakte foreldre om vold mot små barn kan derfor være vanskelig.
‒ Voldsforebyggende arbeid kan oppleves litt ensomt for helsepersonel...
‒ Som nybakte foreldre kan man føle seg utilstrekkelig og bli frustrert ved mye gråt og lite søvn. Gode rutiner og bedre søvn for både voksne og barn gir mindre stress og et mer harmonisk hjem.
Dette sier trebarnspappa Tommy Bysveen. Da han og kona...