Veiledningsfilmer for trøst, promp og rap!

Noen ganger kan det være greit å se hvordan andre gjør det. Derfor har vi laget noen enkle veiledningsfilmer som viser hvordan du kan trøste barnet ditt, få barnet til å prompe, og få barnet til å rape.


Trøst

Når et barn blir møtt på sine behov med trøst, mat, vugging, lek og kos, føler barnet seg trygt. Da styrkes tilknytningen mellom barn og foreldre. Barnet skjønner at de voksne er til å stole på, og det hjelper å si fra. Svøping er fint å bruke hvis barnet er mett og skal sove, men strever med å finne roen. Bruke et lett svøpe-teppe, og legg barnet på ryggen når det skal sove. Det er hendene som skal samles inntil barnets kropp, beina skal kunne beveges fritt. Svøping er fint for barn under 3-4 måneder. Ikke svøp et barn som kan snu seg fra rygg til mage.

.Promp

Ved massasje er det viktig at barnet er våkent , og syntes det er OK (babyen i denne filmen sovnet dessverre litt under opptak). Ved tegn på ubehag eller gråt stopper du opp og trøster. Magemassasje som er vist her kan gjøres 2-3 ganger daglig i et rolig og varmt rom. Gjerne en halvtime etter mat for å unngå gulping. Hell litt nøytral olje i håndflaten og varm opp i håndflaten. Massasje kan du starte med tidlig, men unngå berøring av navlestumpen i starten, og begynn med veldige varsomme stryk med én hånd.

.Rap

Det er ulike grunner til at barnet svelger luft. Mye luft i magen kan gi smerter. Spør din helsesykepleier om råd hvis du lurer på om barnet får i seg mye luft under mating. I filmen over får du noen forslag til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med å rape.

.

Se temafilmene til samtale med foreldre

Informasjonen på denne siden er en del av Stine Sofie Foreldrepakke - et informasjonsprogram for alle blivende og nybakte foreldre. Fundamentet i foreldrepakka er 10 smarte tips. Tipsene og annet materiell finner du ved å besøke nettsiden 10smartetips.no.

Innholdet i Stine Sofie Foreldrepakke ligger også i appen Helseoversikt. Der finner gravide og småbarnsforeldre også andre viktige og riktige helseråd.