HjemAktueltNy barnelov: — Politikerne må lytte til de som er tettest på barna

Ny barnelov: — Politikerne må lytte til de som er tettest på barna

Barneloven skal være barnas vern mot vold, overgrep og alvorlig omsorgssvikt. Likevel mener vi i Stine Sofies Stiftelse at forslaget til ny barnelov ikke ivaretar barnets beste godt nok. 

Juridisk. rådgiver Line Duseund Svendsen og daglig leder Kristin Stokke
Line Duesund Svendsen og Kristin Stokke i Stine Sofies Stiftelse, er kritiske til forslaget til ny barnelov.

Barne- og familieminister Lene Vågslid har fått hard kritikk fra en rekke fagfolk knyttet til forslaget til ny barnelov. Likevel ser hun ikke til å lytte.

— Nå må politikerne som skal vedta loven ta inn over seg ansvaret de har når de vedtar en slik lov. Dette må bli en lov som gjelder for alle barn, sier Kristin Stokke, fungerende generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse.

— Et stort antall barn vil ikke få vernet som loven er ment å gi, fordi konsekvensene av lovforslaget ikke er godt nok utredet, sier Stokke.

— Nå appellerer vi til stortingspolitikerne og medlemmene av barne- og familiekomitéen. De må sende loven i retur slik at vi får en barnelov som ivaretar alle barn. Politikerne må lytte til dem som har skoa på, fortsetter hun.

Et svik mot barna

Stine Sofies Stiftelse er svært tett på de voldsutsatte barna. Årlig kommer om lag 500 barn og deres omsorgspersoner til Stine Sofie Senteret i Grimstad. I tillegg kontakter mange hundre omsorgspersoner vår juridiske veiledningstjeneste hvert år, for å for hjelp.

— Mange av barna har opplevd vold direkte fra den andre forelderen, eller de har vært vitne til vold mot en av foreldrene. De har likevel vært tvunget til samvær, selv om de er redde, forklarer Stokke.

— Noen av barna har måtte ha samvær selv om de har bodd på krisesenter, hatt besøksforbud eller soner i fengsel. Vi vet til og med om barn som har måttet møte til samvær selv om de har levd på hemmelig adresse, sier hun.

Mer enn 80 organisasjoner og fagpersoner har signert vårt opprop mot den nye barneloven.


— Vold betyr ikke automatisk fravær av samvær. Og for mange barn er det viktig å ha kontakt med forelderen som har utøvd vold. Men det må være noen klare forutsetninger for dette: Det må skje etter individuell vurdering for hvert barns situasjon og hva som er forutsetninger for at samværet skal ha god kvalitet og er trygt, forklarer hun.

— Likestilt foreldreskap må ikke gå foran barnets trygghet.

Tvunget til utrygt samvær

Veldig mange av barna som er i kontakt med Stine Sofies Stiftelse har ikke en straffedom å vise til. Dette er fordi de færreste saker blir anmeldt og de fleste anmeldelser blir henlagt. Da blir det som om volden ikke har skjedd, mener jurist Line Duesund Svendsen.
Vi vet at mange barn allerede i dag lider fordi foreldre ikke samarbeider om det som er best for barnet når det gjelder avgjørelser som er en del av foreldreansvaret. 

Med en ny norm der foreldre må samarbeide om enda flere avgjørelser, frykter vi at det blir enda vanskeligere for mange barn.

Foreldrene, som kanskje ikke har enes om de aller viktigste avgjørelsene i barnas liv, må nå enes om enda flere mellomstore avgjørelser, som f.eks. barnehage, fritidsaktiviteter, fritidsordninger, permisjoner fra skolen m.m.  Avgjørelser som betyr mye for det enkelte barns liv og hverdag.

— Etter vår erfaring vil det blir en ny arena for negativ kontroll og vold, som gjør at livet fortsatt blir vanskelig og kanskje verre for mange barn, sier Duesund Svendsen. 

Flere tverrfaglige vurderinger

Flere foreldre som vi har hatt på Stine Sofie Senteret har også fortalt at de er blitt anbefalt å samarbeide med voldsutøveren, fordi det skal virke «konfliktdempende».

— Vår erfaring er også at vold er vanskelig å avdekke, også i eksempelvis barnevernet. Det betyr at mange voldelige relasjoner forblir skjult for andre. Barna og deres trygge omsorgsperson «tvinges» til å følge normen og må skape enighet om samvær. Derfor er det viktig med bedre utbygde hjelpetjenester som kan være en støtte for barna og familien. Vi mener det må på plass bedre tverrfaglige vurderinger som grunnlag for å vurdere hva som er de beste ordningene for det enkelte barnet. 

Juridisk. rådgiver Line Duseund Svendsen og daglig leder Kristin Stokke

Stopp ny barnelov!

Barneloven skal beskytte barn. Nå advarer vi mot et lovforslag som ikke vil ivareta barnets beste, og vi trenger din stemme for å stoppe det!

Signer oppropet her.

Les også