Barns reaksjoner i truende situasjoner

Fight-, flight-, freeze- og fawn-responsene er reaksjoner barn og unge kan ha på situasjoner de oppfatter som stressende eller truende, og de kan gi oss viktig informasjon om barnets tilstand og følelse av trygghet. Spesielt der det ikke er grunn for frykt. Handlingene er ubevisste og nå får du noen eksempler på hvordan det kan se ut i et barns atferd:

Fight-respons

Dette kan være en måte for barn og unge å beskytte seg selv og opprettholde kontroll i en situasjon hvor det føler seg sårbart. Det kan også være en reaksjon på at barnet er oppdratt grenseløst og uten rammer for god folkeskikk. Da har barnet fått for mye makt og tror de kan vippe deg av pinnen.  

Eksempel: Du henvender deg til et barn på en snill måte for å sette grenser for noe du ikke synes er greit. Barnet vil da kunne motsi, gå verbalt til motangrep eller utfordre deg på andre måter. Du skal beholde roen og ikke kreve mer enn at grensen er satt og at du står for dem.  

Neste gang dere møtes så husk å smil og si Hei! Grunnen er at vi ikke skal skamme barnet, men opprettholde kontakt på tross av adferd. Det handler ikke om hva barnet er, men om hva det gjør. 

Flight-respons

Flight-responsen er et forsøk på å unnslippe situasjoner, eller relasjoner, som barnet oppfatter som truende eller utrygge.

Eksempel: Du henvender deg til et barn på en snill måte for å sette grenser for noe du ikke synes er greit. Barnet unnviker deg og trekker seg sakte unna, løper bort, skjuler seg, eller kan også begynne å overfokusere på å gjøre andre ting. Det virker som det ikke lytter! Bli ikke frustrert. De hører deg. Du skal beholde roen og ikke kreve mer. Neste gang dere møtes så husk å smil og si Hei!

Freeze-respons

Dette er en måte for barnet å «forsvinne» i en situasjon der de føler at de ikke har kontroll. Freeze-responsen kan være vanlig i tilfeller hvor barnet opplever sterk frykt.

Eksempel: Du henvender deg til et barn på en snill måte for å sette grenser for noe du ikke synes er greit. Barn kan stivne, stirre ut i luften, eller bli stille, virke fjern, som om de er «paralysert». Barnet kan også sette øynene i deg, men virke fjerne. De klarer ikke svare. Vær tålmodig. Du skal beholde roen og ikke kreve mer. Neste gang dere møtes så husk å smil og si Hei!

Fawn-respons

Fawn-responsen er ofte en måte å forsikre seg om trygghet på og handler om å tilfredsstille andre. Være ekstremt velvillig. Spesielt i situasjoner der barnet opplever at det er avhengig av den voksnes velvilje.

Eksempel: Du henvender deg til et barn på en snill måte for å sette grenser for noe du ikke synes er greit. Barnet kan bli overdrevent forståelsesfull, hyggelig og imøtekommende. Barnet vil forsøke å glede deg, snakke deg etter munnen for å unngå eskalering. Du skal beholde roen og ikke kreve mer. Neste gang dere møtes så husk å smil og si Hei!

Kontakt oss

Gratis juridisk veiledning
37 29 40 90
juridisk@stinesofiesstiftelse.no

Stine Sofie Senteret
37 29 40 90 post@stinesofiesenteret.no

Andre henvendelser
 37 29 40 90 post@stinesofiesstiftelse.no

Pressekontakt
Marit Høigilt | 909 17 701
marit@stinesofiesstiftelse.no