Antall tilrettelagte avhør av barn under 6 år har gått med med mer enn 30 prosent siden 2017. Nedgangen går inn i rekken av utfordringer som de minste barna møter i rettssystemet. Vi i Stine Sofies Stiftelse er alvorlig bekymret og viser til tiltakene som ble påpekt i rapporten Barnas Havarikommisjon tidligere i år.
Kraftig nedgang skaper bekymring
– At barn får fortelle om vold- eller overgrep er helt avgjørende for å avdekke vold mot de minste. Da må samfunnet tilrettelegge for at de kan gjøre det, sier Line Duesund Svendsen, juridiske rådgiver i Stine Sofies Stiftelse.
En gjennomgang av tall fra Statens Barnehus viser at antall tilrettelagte avhør av barn under 6 år har hatt en nedgang på mer enn 30 prosent siden 2017. Rådgiveren frykter at det kan medfører at overgrep ikke avdekkes eller ikke kan straffeforfølges i mangel av tilstrekkelig bevis:
– Viktige rettsmedisinske-, medisinske- og tannhelseundersøkelser kan gjennomføres sammen med tilrettelagte avhør. Slike undersøkelser er viktige for å sikre spor dersom noe kriminelt har skjedd. Uten avhør og uten nødvendige undersøkelser kan det i verste fall føre til at barn som lever i voldelige relasjoner, ikke får hjelp, sier juristen i Stine Sofies Stiftelse.
Avhør må gjennomføres
Stine Sofies Stiftelse er allerede svært bekymret for hvordan barn, og særlig de under skolealder, følges opp ved mistanke om vold eller overgrep. I årets utgave av rapporten Barnas Havarikommisjon tar vi opp en rekke problemstillinger som møter de minste barna ved mistanke om vold eller overgrep. Juristene mener blant annet at kriteriene for å gjennomføre tilrettelagte avhør må endres:
– Som hovedregel må det i dag foreligge en anmeldelse av et straffbart forhold før det gjennomføres et tilrettelagte avhør på Statens Barnehus. Dersom avhørene også kunne gjennomføres uten anmeldelse, kan vi avdekke flere saker der barn utsettes for vold.
Se sak om problemstillingen på NRK (skjermdump fra NRK, 27. august 2024).
Ulik praksis skaper forskjeller
Svendsen viser også til at de ulike barnehusene i en del tilfeller har ulik praksis for hvilke type undersøkelser som gjennomføres. Det kan skape forskjellsbehandling av voldsutsatte barn, mener hun.
– For barn som har et lite utviklet verbalt språk, kan det være avgjørende at de blir undersøkt av lege og tannlege for å kunne avdekke vold eller overgrep. Ulik praksis medfører at hvor barnet bor kan være avgjørende for hvilke undersøkelser som utføres, sier juristen og legger til:
– Ansatte ved barnehusene gjør en utrolig viktig jobb, men det skorter på politisk vilje og ressurser som sørger for et likt tilbud og samme rettsikkerhet for alle barn, uavhengig om de bor i Bærum eller på Bømlo, avslutter Line.