HjemAktueltKokkekamp, makrell i tomat-is og pølsebod i skogen

Kokkekamp, makrell i tomat-is og pølsebod i skogen

Kjøkkenet på Stine Sofies Senteret er ikke helt som andre kjøkken. Hos kokkene André og Andreas er alle hjertelig velkommen. Her blir du alltid møtt med et imøtekommende smil, og er du heldig har de noe godt på lur.

Alltid lek og moro med Kristin, Andreas og André på kjøkkenet  / Foto:  Guro Sommer


Kjøkkenet er senterets midtpunkt på flere måter; Det er plassert midt i senteret, er åpent og innbydende, og står for flere av dagens høydepunkter – alle måltidene til deltagerne på senteret. Det er nok flere grunner til at guttene her er så populære.

– Mange mødre og fedre finner mye ro og glede i at vi lager alle måltidene til dem og barna gjennom uka. At vi er unge, finner på mye sprell, og lager fantastiske desserter hjelper nok på, forklarer André.

Han jobber som kjøkkensjef på sentret sammen med kokken Andreas og flere andre hjelpere. Etter å tidligere ha jobbet med fine dining, angrer han ikke på at han endte opp på senteret.

– Å skape gode matopplevelser for barn og voksne på senteret er veldig givende. Det å hente inspirasjon, gjenskape gode smaker og gi det videre til noen i form av et godt måltid – gjør jeg med glede hver dag. Jeg er utrolig takknemlige for å kunne bidra til et godt miljø på Stine Sofie Senteret – jobben her er helt unik for vår bransje.

Mat gir mestring

På sentret er alle ansatte er like viktige – uavhengig av arbeidsoppgaver eller roller har alle fått den samme viktige opplæringen i traumebevisst omsorg. Det er fordi man ikke kan styre hvem barn finner tryggheten hos. Det merker de godt på kjøkkenet, da det ofte er barn innom i løpet av uken.

– Det hender at noen barn og unge er delaktige og hjelper til under matlagingen. Vi er tross alt et mestringssenter, og matlaging er utvilsomt en kjempefin arena for mestringsfølelse, sier André.

Barna hjelper med alt fra å kutte grønnsaker til middagen, forme hamburgere til lunsj eller vaske gulvet med vannslangen.

– Lek med vann inne slår aldri feil, legger Andreas til.

Får fanbrev og tegninger

De unge kokkene har en stor fanskare blant barn og familier som har besøkt senteret. Av og til kommer det også et fanbrev, en tegning, eller noe annet barna har laget i løpet av uken på senteret.

– Dette er alltid like koselig, og setter veldig stor pris på disse tilbakemeldingene. Veggen i garderoben er full av fine tegninger og andre koselige brev vi har fått oppgjennom årene, forteller Andreas.

– Vi er heldige som får lov til å bli kjent med så mange fine mennesker, legger André til.

De unge kokkene har også fått noen gøye henvendelser i løpet av de snart 5 årene senteret har vært åpent.

– Noen får lyst til å ta oss med hjem i kofferten på slutten av oppholdet. Det var en gutt en gang som ville gi bort storesøstera si, så jeg kunne bli med han hjem, ler Andreas.

Selv om de ikke har noe mål om å inspirere barna til det, så er det nok noen kommende kokkespirer som har gått ut døra i slutten av uka.

– Det vil nok tiden vise, men det har skjedd noen ganger at barn har sagt de skal bli kokker, og komme tilbake og jobbe sammen med oss på senteret når de blir eldre. Vi har definitivt blitt forbilder for noen av de unge deltakerne på senteret, mener de begge.

Kreativ matlaging

Gjennom uken er det ikke bare inne på kjøkkenet det lages mat. Kreativitet og lekenhet går igjen når kokkene lager mat.

– Vi har ofte tur-lunsj med familiene og griller pølser i en gapahuk i nærheten. I vår selvbygde pølsebod deler vi ut pølser som barn og voksne selv kan grille på bålet. Det har også skjedd at vi har grillet hamburgere i sanseparken, servert fiskesuppe på stranda eller indisk i en stall, forteller de.

På senteret har vi mye fokus på samspill og å styrke familiene. Derfor er det også lagt opp til at deltagerne lager sin egen mat i løpet av uka.

– Hver uke har vi kokkekamp som egentlig ikke er en konkurranse, men et samarbeidsprosjekt hvor hver familie lager sin egen pizza til kveldens middag. Vi har forhåndsbakt pizzabunner og satt frem alt du kan forestille deg av gode råvarer de kan putte på pizzaen sin.

Etter pizzalagingen lager familiene hver sin is! Denne blir servert på festkvelden på fredagen. Her er det bare fantasien som setter grenser! Ikke alle har blitt like vellykket, mener Andreas.

– Det har blitt laget mange gode og noen ikke fult så gode is. Is med makrell i tomat ble ikke så veldig populær. Det å lage mat sammen i familien virker som noe deltakerne setter pris på og ønsker å fortsette med når de kommer hjem.

­– Å inspirere barn og voksne til å være lekne og modige med mat på hjemmebane, er veldig stas. Det er nyttig for alle – og kan vare livet ut, forteller André.

Laget en egen Trivselsbok

Nå har de to engasjerte kokkene også blitt forfattere. Etter flere år med spennende is-oppskrifter laget av barna på senteret, ønsket André å lage en is-bok. Idéen har nå resultert i en aktivitetsbok!

– Dette har vært et veldig spennende og gøy prosjekt å jobbe med. Det har blitt en veldig flott bok med is-oppskrifter som barna har laget, samt mange av de andre aktivitetene som vi gjør på senteret. For eksempel betongfigurer og insekts-hotell, for å nevne noen. Det er veldig stas å sitte med en bok jeg har vært med på å lage i hendene, avslutter en stolt Andreas.

Boken har fått navnet Trivselsboka, fordi kokkene på senteret er en del av Team trivsel – et team med dyktige folk som bidrar til å skape trivsel på senteret. Boken er inspirert og skrevet av Team Trivsel og arbeidet som gjøres her og skal bidra til lek og trivsel hjemme.

Les også

Stine Sofie Senteret

Stine Sofie Senteret er et nasjonalt tilbud til barn og unge som har opplevd vold eller overgrep. Hos oss kan man leke, lære og mestre i trygge omgivelser, sammen med andre som har opplevd noe av det samme som en selv. Vi tar imot barn og unge fra hele landet. Reise og opphold er gratis.

Finn ut mer om Stine Sofie Senteret