Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig tjeneste. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Les mer i vår personvernerklæring.
Krever mer og bedre varsling til ofre og etterlatte
Vår nye undersøkelse viser store forskjeller ved varsling ved permisjoner eller prøveløslatelser. Derfor mener vi at regelverket truer rettssikkerheten til ofre og etterlatte, og krever endringer i dagens regelverk.
Ny rapport om permisjon fra fengsel
Vi har undersøkt hvordan et utvalg fengsler praktiserer dagens regelverk for varsling om permisjoner og prøveløslatelse. Stiftelsen har gjennomgått tillatelser og vilkår gitt i en periode på tre måneder.
- Vår gjennomgang viser stor variasjon i innholdet i varslene og vi mener dette er en direkte konsekvens av regelverket. For at ofre og etterlatte skal ha en reell mulighet til å forberede seg på å møte gjerningspersonen, må politikerne våkne, sier Endre L. Bendixen, jurist i Stine Sofies Stiftelse.
Gjennomgangen viser også at det er svært ulik praksis med hensyn til hvilken informasjon som gis om hvor gjerningspersonen skal oppholde seg i permisjonen. Det samme gjelder bruk av kontaktforbud. Konsekvensen er at pårørende får ulik informasjon etter hvilket fengsel gjerningspersonen gjennomfører straffen i.
«Tidligere i år ble jeg tipset om at gjerningsmannen postet innlegg på sosiale medier. Innleggene inneholdt også lokasjon og jeg oppdaget da at vedkommende oppholdt seg i kort avstand fra der vi bor.» - Øyvind (59)
Liv og Mona delte modig sine historien fra scenen.
Krever mer og bedre varsling
Rapporten «Ditt verste mareritt er livet du lever» forteller også om konsekvensene for enkeltindivider som opplever mangelfull eller uteblivende varsling i situasjoner som har betydning for dem.
- På Stine Sofie Senteret og gjennom vår juridiske veiledningstjeneste, møter vi hvert år mange hundre barn utsatt for vold eller overgrep. De forteller om store belastninger som følger av at de plutselig treffer på personen som har utført alvorlige krenkelser mot en selv eller noen man står nær, understreker Bendixen.
«Jeg får derfor ingen varsler fra
Kriminalomsorgen når min far er ute på permisjon, prøveløslatelse eller ved endt straffegjennomføring. Jeg vet aldri
når eller hvor jeg kan møte på ham.» - Tuva (23)
- Vi mener dagens regler for hvilke situasjoner det skal varsles for, ikke er tilstrekkelig. Varslingsreglene må gjennomgås og endres for å gi bedre beskyttelse av ofre og etterlatte, sier Bendixen.
Rapporten ble overlevert regjeringen ved nestleder i justiskomitéen på Stortinget og justispolitisk talskvinne for Ap, Maria Aaserud-Svendsen, under Arendalsuka onsdag denne uken.
Det kan oppleves umulig å bli fri fra vold. Volden har en tendens til å forfølge deg resten av livet. Barn som må ha samvær med en voldelig forelder, opplever å bli systematisk motarbeidet av et regelverk tilpasset voksne. For hvor fri er barna og en...
Interessant og opplysende program under Arendalsuka
Vi ser frem til å rette søkelyset mot ulike aspekter knyttet til vold og overgrep mot barn.
Gjennom ulike arrangementer, håper vi å opplyse, debattere og sette dagsorden.
HJELPEINSTANS-FATIG...
Inga Marte Thorkildsen til Stine Sofies Stiftelse: - Vil bidra til å redde liv
Inga Marte Thorkildsen er tidligere statsråd, nestleder i SV, stortingspolitiker og byråd for oppvekst og kunnskap.
- Jeg er svært motivert for å bli en del av Stine Sofies Stiftelse. Organisasjonen arbeider med et av verdens viktigste temaer: Å gi...