En grunn til å stå opp om morgenen

Rita Andersen Bjørklund leder Norges største bruktbutikk. Foto: Eva Kvelland

Norges største bruktbutikk ligger i Grimstad. Der jobber alle frivillig – og overskuddet går til Stine Sofies Stiftelse sitt arbeid for en barndom uten vold og overgrep.

- Her kommer mange via kriminalomsorgen eller NAV, men også mange uføre og pensjonister som trenger noe å henge fingrene i. Det handler litt om å ha en grunn til å stå opp om morgenen!

Rita Andersen Bjørklund leder Ei hjelpende hånd i Grimstad. Bruktbutikken åpnet 890 kvadratmeter i 2014 – og kan nå, med sine over 2000 kvadratmeter, skilte med tittelen Norges største i sitt slag.

- Det er de frivillige som styrer butikken, og i løpet av ei uke er det mellom femten og tjue ulike mennesker i sving. Vi har også lærlinger fra salg og service-linja her, sier Rita.

Hun forteller om et mangfold av frivillige, men også mennesker som utfører sin samfunnsstraff eller soner med fotlenke.

- Det morsomme er at mange fortsetter å jobbe der som frivillige etter soning!


Egen litteraturrådgiver

Kari Milde (73) er pensjonist og en av de frivillige hos Ei hjelpende hånd. Da vi dukker opp på arbeidsplassen hennes, er hun i ferd med å avslutte dagen i bokavdelingen.

- Jeg har ansvar for bøkene – både på lageret og i butikken, og jobber fire dager i uka. De har nesten en egen bestemor med meg her, ler hun.

Kari har blant annet ansvar for å sortere bøker og sette de ut i hyllene i butikken.

- Det er godt å komme ut blant folk og gjøre noe fornuft. Jeg kan jo ikke bare gå på kafé eller sette meg til hjemme!

Kari Milde


Folk vil gi til Stine Sofies Stiftelse

Bruktbutikken har ikke problemer med å fylle de nesten 2000 kvadratmeterne. Her leveres alt fra bøker til leker, lamper og store møbler.

- Det er mange som sier at de vil levere til oss siden de vet at overskuddet går til Stine Sofies Stiftelse, sier Rita.

Det samme opplever de ved disken, der mange sier «behold resten» når de betaler.

- Det er en god sak og det er en tematikk som berører både oss og de som handler her. Jeg tror det gjør en forskjell for mange at vi støtter dere, forteller Rita.


- En reddende engel for mange

Bak kassa i butikken møter du Edle With. Hun har vært med fra starten og har det daglige ansvaret for butikkdelen – mot alle odds.

- Salg er egentlig ikke min greie, og jeg kunne ikke jobba i en hvilken som helst butikk. Det at det er en bruktbutikk med miljøfokus og der overskuddet går til arbeidet mot vold og overgrep mot barn, gjør det personlig for meg!

Fra plassen bak kassa møter hun kundene hver dag, og merker at mange setter pris på butikkens formål, og gjerne putter noen ekstra kroner i glasset på disken, som er merket med Stine Sofies Stiftelse.

Edle har stor respekt for Rita og den jobben hun har gjort for de mange som er innom butikken i kortere eller lengre perioder.

- Hun har vært en reddende engel for både meg og mange andre. Det er litt av en idé å få, dette her, men det er jammen litt av et prosjekt å gjennomføre også, skryter hun av sjefen.

Rita Andersen Bjørklund og Edle With.Bruktbutikken Ei hjelpende hånd holder til på Bergemoen i Grimstad. Vil du være frivillig i butikken, kan du sende en e-post til eihjelpendehand@live.com eller ringe på 46130211. Du kan også følge med på Facebook-siden.