HjemAktuelt10 smarte tips forebygger uønskede situasjoner

10 smarte tips forebygger uønskede situasjoner

Å bli foreldre kan by på mye glede – og utfordringer. Tommy Bysveen opplevde at appen «10 smarte tips for alle småbarnsforeldre» hjalp med gode råd da minstejenta Ella ble født.

Tommy Bysveen, pappa til Ella.

‒ Som nybakte foreldre kan man føle seg utilstrekkelig og bli frustrert ved mye gråt og lite søvn. Gode rutiner og bedre søvn for både voksne og barn gir mindre stress og et mer harmonisk hjem.

Dette sier trebarnspappa Tommy Bysveen. Da han og kona ble foreldre for tredje gang, brukte de appen 10 smarte tips til alle småbarnsforeldre som støtte gjennom en krevende periode.

Tommy mener innholdet kan bidra til å gjøre spebarnstiden bedre både for alle som er foreldre.

‒ 10 smarte tips fungerer som et slags oppslagsverk, og er et veldig fint verktøy. Jeg tror den kan bidra til å forebygge uønskede situasjoner fordi du får konkrete tips, sier han og mener man blir mer forberedt på foreldrerollen og hva den innebærer.

Forbygger uønskede situasjoner

I oktober er det to år siden informasjonsprogrammet Stine Sofie Foreldrepakke ble lansert. Her finner foreldre vanlige tema og situasjoner som alle småbarnsforeldre kan oppleve i form av 10 smarte tips. Tipsene kommer også i form av en app.

Tommy mener innholdet er nyttig, uavhengig om man har helsefaglig bakgrunn eller ikke.

‒ Det er veldig fint å kunne lese tipsene i appen om nettopp gråt, søvn, trøst og behov, sier han som selv er utdannet paramedic og jobber for Oslo Universitetssykehus.

Han og kona hadde spesiell god nytte av Trøstetrappa, et verktøy som viser hvordan man kan gi trygg trøst til et spebarn i åtte enkle trinn.

‒ Vi har fulgt Trøstetrappa steg for steg for å hjelpe Ella med å finne roen. Hun er roligere, lettere å legge og å roe ned enn de to andre var. Vi opplever at hun sover bedre og er tryggere i egen seng på grunn av Trøstetrappa, forklarer trebarnsfaren som beskriver verktøyet som konkret og enkel å bruke.

‒ Våg å be om hjelp

Mye stress, lite søvn og mye barnegråt er mye av grunnen til at vold og uønskede situasjoner oppstår i spebarnstiden. Det er disse situasjonene Stine Sofies Stiftelse ønsker å forhindre gjennom Stine Sofie Foreldrepakke og 10 smarte tips. Målet er å styrke foreldrerollen, og gi støtte og verktøy til å håndtere det som er krevende.

Tommy mener det bør være lav terskel for å be om hjelp i spedbarnstiden og at appen legger godt til rette for det.

‒ Man får tips til hva man kan gjøre i krevende situasjoner; hva du rent praktisk skal gjøre, telefonnummer til hvem du kan kontakte, hvilke tanker som er naturlige å få og andre ting som kan være til hjelp, sier han og legger til at budskapet i Stine Sofie Foreldrepakke om å tørre å be om hjelp er veldig viktig både før, under og etter fødselen.

Tommy anbefaler alle som skal bli, eller nettopp har blitt foreldre, til å bruke 10 smarte tips for alle småbarnsforeldre. På spørsmålet om hva som er den viktigste hjelpen, svarer han:

­‒ Få konkrete tips til hvordan å håndtere situasjoner hvor du er sliten selv, eller svar på spørsmål om hva barna trenger og har behov for.