Vil du ha besøk av oss i din barnehage?

- Først og fremst handler det om å forebygge vold og overgrep, men avdekking blir ofte et biprodukt av det vi gjør. Det forteller Harald Dean, pedagog i Stine Sofies Stiftelse. Han reiser landet rundt og snakker med barn og voksne i barnehager.


Barn har lett for å tro at det de opplever hjemme, er helt normalt. Vi tar for gitt at barn vet hva som er lov og ikke lov, men det kan vi ikke gjøre. Barn må lære dette, og dette jobber jeg med hver eneste dag. Først og fremst handler det om å forebygge vold og overgrep, men avdekking blir ofte et biprodukt. Det var det som skjedde den dagen Harald nå skal fortelle om.

- Jeg innleder alle samtaler med barn med å fortelle hva jeg jobber med. At jeg jobber for at barn skal ha det fint, godt og trygt. Så spør jeg om de vet hva voksne har lov og ikke lov til å gjøre med barn. Hendene spretter i været. De nevner klyping, lugging, banking og å kalle noen stygge ting også så videre. Listen er lang, for barn er veldig opptatt av rettferdighet og lov og rett.

De viktige spørsmålene

«Men har voksne lov til å slå barn da?», spør jeg.
«Neeeeeei», svarer alle barna i kor. Bortsett fra en gutt.
«Jo», sier han.

Jeg spør hvorfor han mener at de har lov til det. Da svarer han at det er fordi de er mamma og pappa, og de har lov til å gjøre hva de vil. For at han skal slippe å fortelle resten foran klassen spør jeg om han vil være med meg ut på gangen og prate litt mer om det. Det vil han. Han blir med meg og helsesøster ut klasserommet, mens læreren blir igjen i klasserommet for å snakke litt med de andre barna om det gutten sa.

«Har du blitt slått hjemme?», spør jeg, for å være helt sikker.
«Ja» Den lille gutten forteller at det har skjedd flere ganger. Når han ikke vil legge seg, pusse tenner, eller ikke har ryddet opp lekene etter seg.

«Hva gjør du når mamma og pappa gjør sånn mot deg», spør jeg.
«Jeg blir litt redd. Av og til løper jeg opp på rommet og gjemmer meg. Jeg blir litt lei meg også, for det er jo min skyld», forteller gutten og ser trist ned i bakken.


Aldri barnets feil

Gutten forteller at han ikke har sagt det til noen voksne før nå. Han ser på meg. Så ser han på helsesøster. Søker bekreftelse på at det han har sagt er greit. Det får han.

«Takk for at du forteller om dette. Du er veldig tøff, og alle voksne, selv om det er mammaer eller pappaer, har ikke lov til å slå barn. Og det er ikke din feil. ​Det er aldri din feil», forsikrer jeg ham.


Kjenner du deg trygg på å ta samtalen med barn og unge? Har din barnehage lyst på besøk av oss? Send en forespørsel på e-post til foredrag@stinesofiesstiftelse.no