Stine Sofies Stiftelse markerer 20 år

I 2020 er det 20 år siden Stine Sofie og Lena ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Det er også 20 år siden mammaen til Stine Sofie bestemte seg for å gjøre noe for de voldsutsatte barna og startet Stine Sofies Stiftelse sammen med Bente Bergseth, på et lite kontor i Grimstad sentrum. Noen vil kalle 2020 et jubileum, men det er en tematikk som er vanskelig å feire.

– Når det er snakk om vold, overgrep og drap, kan vi ikke jubilere, sier Ada Sofie Austegard. Men vi kan markere - vi kan markere viktigheten av Stine Sofies Stiftelse og arbeidet for en barndom uten vold og overgrep. Vi har utrettet mye, men det er også viktig å minne oss selv og andre på at det enda er en vei å gå - det er det 2020 skal handle om.

Stiftelsen og Ada Sofie har store planer for markeringsåret 2020, hvor Stine Sofies Stiftelse skal gjøre seg bemerket i hele Norge.

– Det blir viktig å nå ut til enda flere mennesker dette året. Vi skal blant annet ha flere arrangementer og noen turer, og så skal jeg reise rundt i hele Norge.

19. mai i år inviteres det til en vakker, alvorlig og humoristisk markering på Latter i Oslo. Med en slik alvorlig tematikk har det alltid vært viktig for Ada Sofie også å ha fokus på latter, glede og musikk.

– Det er det som har gjort det mulig å jobbe med denne tematikken i så mange år, forteller hun. Og hva passer ikke da bedre enn å ha en markering på Latter!


Større kjennskap i Norge

Stiftelsen er en nasjonal stiftelse, men holder til i Grimstad. Dette gjør at kjennskapen til stiftelsen er litt mindre noen steder i Norge.

– Derfor skal jeg ut på en Norgesturné hvor jeg skal besøke over 20 byer i Norge og holde gratis foredrag. Det vil ta for seg tematikken, historien og arbeidet for en barndom uten vold og overgrep på godt og vondt.

Meld deg på foredraget med Ada Sofie her.

Ada skal også på en helt spesiell tur helt i nord.

– I august skal vi ut på en finnmarksturné sammen med en stor motorsykkelgjeng, hvor vi skal besøke skoler, kommuner og Sametinget. Målet er å informere skolebarn om viktigheten av å si ifra om vold og overgrep, og at det finnes hjelp.


Turer som skaper oppmerksomhet

Stiftelsen er kjent for å dra ut på litt uvanlige turer for å sette fokus på arbeidet for en barndom uten vold og overgrep. Blant annet skitur over Grønland, sykle Norge på langs, vandretur fra Trondheim til Oslo, eller ro fra Grimstad til Oslo. 2020 blir ingen unntak – men denne gangen kan også DU være med!

– I år vil vi invitere alle som ønsker det, til å være med å gå til toppen av Galdhøpiggen. Vi håper mange vil være med oss å bestige Norges høyeste fjell for å markere viktigheten av vold og overgrep mot barn.


De viktigste hendelsene i løpet av 20 år

Mye har skjedd de siste 20 årene. Det mest banebrytende organisasjonen har fått til, til tross for at den var liten, er de mange lovendringene, mener Ada.

– Politi, påtalemyndigheter og domstoler har et helt annet fokus på fornærmede og etterlattes rettigheter, enn det de hadde før vi begynte å belyse dem. Å se at domstoler i dag er tilrettelagt for at fornærmede og etterlatte har en del i saken, det varmer, forteller hun.

Stiftelsen har blitt et viktig talerør, både for etterlatte og for voldsutsatte barn, gjennom disse årene.

– Jeg påstå at samfunnet har fått er større fokus på hvor stort problem vold og overgrep mot barn faktisk er.


Pionerarbeid

Stiftelsen har også vært pionerer på mange områder, til tross for motgang og møtende kritikk. Det møtte de blant annet da de begynte å undervise om kropp og grenser allerede for barnehagebarn.

– Vi møtte mye motstand fra folk den gang. Men jeg vet at det arbeidet vi har gjort med å snakke med tusenvis av barn, har bidratt til at flere barn har sagt ifra og dermed fått forhindret eller stoppet pågående vold.

Stine Sofie Senteret – verdens første kurs og mestringssenter ble opprettet i 2016. Til nå har senteret hatt over 1000 voldsutsatte barn og unge på ukesopphold her hos oss.

– Senteret begynte som en modig idé. På tross av mye skepsis har vi i dag et velfungerende senter hvor vi tar imot 500 barn årlig. Det er jeg utrolig stolt av!


Dokumentere historien

Stine Sofies Stiftelse sitt arbeid har utgjort en forskjell for barn som utsettes for vold og for overgrep. Gjennom 2020 det derfor bli publisert 20 historier om hvordan stiftelsen har endret, berørt eller påvirket.

– Vi ønsker å fortelle noen av de historiene som ikke er fortalt tidligere. Historier til mennesker som er berørt av stiftelsens arbeid på ett eller annet vis, og fortelle hva vi har gjort gjennom 20 år.

Da Ada startet stiftelsen i 2000 hadde hun ingen idé om hvordan det ville gå.

– Det har aldri vært noe mål at dette skulle bli en slik stor organisasjon som det har blitt. Men jeg vil nå påstå at vi er den organisasjonen i Norge som har mest erfaring og kompetanse på vold og overgrep mot barn. Det er jeg stolt av. Sammen med dyktige medarbeidere skal vi fortsette å jobbe mot målet for en barndom uten vold og overgrep, avslutter Ada.