Ror for de voldsutsatte barna

Ada Sofie har gått over Grønlandsisen, syklet fra Lindesnes til Nordkapp og gått fra Trondheim til Oslo – alt for å sette fokus på en barndom uten vold og overgrep – nå skal hun ro fra Grimstad til Oslo.

– Jeg gjør dette for å skape oppmerksomhet rundt arbeidet som Stine Sofies Stiftelse gjør Susanne Bergstøl

– Ene og alene gjør jeg dette for å skape oppmerksomhet rundt arbeidet som Stine Sofies Stiftelse gjør, forteller Ada Sofie og poengterer at hun egentlig er motstander av fysisk aktivitet.

Ideen om å ro fikk hun allerede under turen fra Trondheim til Oslo i 2017.

– Jeg har gått på ski, gått til fots og syklet, så hvorfor ikke ro? Den eneste måten jeg kan motivere meg til fysisk aktivitet er nettopp gjennom slike turer, og vite at jeg gjør dette for de voldsutsatte barna.

At turen går fra Grimstad til Oslo var ikke et helt tilfeldig valg.

– Jeg er egentlig en landkrabbe, er redd for sjø og blir sjøsyk av bølger. Derfor måtte jeg finne en plass der det var fint vær og minst mulig sjø, forklarer hun. Sørlandskysten ble det tryggeste valget.


19 år etter Baneheiadrapene

19. mai 2019 drar Ada Sofie og en hel gjeng på tokt for en god barndom. 19. mai betyr i tillegg noe helt spesielt for Ada.

– ­19. mai er den dagen Lena og Stine Sofie ble drept i Baneheia. Det er en dag som er fylt med mye følelser. Denne dagen prøver jeg å fokusere på andre ting, som å være aktiv og fokusere på arbeidet vårt. Dagen begynner uansett alltid med at jeg legger roser på graven.


På tokt med mannskap og skuter

Ada Sofie skal ikke på tokt alene. Med seg på turen har hun et mannskap på rundt 30 stykk, 6 robåter og to store skuter. Roerne har hun plukket rundt om i landet.

– Jeg reiser mye og møter mange nye mennesker. Jeg har spurt noen på veien om de ønsker å være med, sier Ada, og forteller hun har fått med seg en god og variert gjeng!

– Det er tykke og tynne, godt trente og ikke så godt trente og i alle aldre fra 19 til 70 år! Noen har en vond barndomshistorie selv, mens andre bare vil bidra, forteller hun og sier hun ser frem til det fellesskapet som oppstår på turen.

I tillegg har hun invitert med noen kjendiser til å delta på noen etapper.

– Det er veldig hyggelig å få med noen kjendiser på tur. Så er det jo klart de bidrar til å skape litt ekstra oppmerksomhet rundt turen, sier Ada røper at hun allerede har fått med seg blant annet syklist Thor Hushovd, komiker Runde Andersen og roer Olaf Tufte.


Vårens viktigste rotur

Roturen er ikke bare for fornøyelsens skyld. Under turen skal barnehagebarn inviteres ombord på skutene for å lære om kropp, egne grenser og hva som er lov og ikke lov.

– Jeg gleder meg til å se alle ungene som skal på tur med skutene. Vi har med våre egne pedagoger som har laget et supert opplegg for dem!

Høsten 2019 er det kommunevalg, og derfor benyttes anledningen til å snakke med lokale politikere på veien. Her er det særlig tre punkter som Stine Sofies Stiftelse ønsker å løfte fram.

– Vi skal sørge for at fødselsforberedende kurs og foreldreveiledning skal være obligatorisk å tilby i kommunene. Alle skoler og barnehager må få vold og overgrep på timeplanen. I tillegg må tilbudet til volds- og overgrepsutsatte barn være et helhetlig og koordinert tilbud på barnas premisser!


Godt forberedt

Som regel pleier Ada Sofie å trene seg godt opp før hun tar fatt på disse turene. Denne turen har hun trent litt mindre, sier hun. Men den lille treningen på sjøen har bidratt til at hun nå er kvitt vannskrekken.

– Jeg blitt mer komfortabel på sjøen. Jeg gleder meg til turen, sammenlignet med de andre turene jeg har tatt, sier hun og ser frem til både solskinnsfylte og regntunge dager på sjøen.

Avslutningsvis lurer vi på hva som er Ada Sofie sin neste plan. Kjenner vi henne rett er nok planene klare.

– Det blir en liten helgetur til Galdhøpiggen i juni 2020. Vi inviterer med oss hele Norges befolkning til å gå til topps for å markere viktigheten av en barndom uten vold og overgrep. Så kommer jeg sikkert på noe annet sprell mens jeg ror, legger hun til.

Les mer om roturen her