Nora (7) er ikke trygg hjemme

Bjørnen sover.
Bjørnen sover.
I sitt lune hi.

Nora holder pusten og lytter. Ingen lyd. Forsiktig lukker hun ytterdøren etter seg før hun setter skolesekken lydløst fra seg på gulvet, henger fra seg den gule dunjakken og tar av seg skoene. Hun stopper opp og lytter igjen. Ingenting. Så plukker hun opp skolesekken og lister seg gjennom den blå yttergangen. Når hun kommer inn i stuen ser hun at noen ligger i sofaen. Det knyter seg raskt i magen. Dette har hun opplevd så mange ganger før. Bjørnen sover.


Den er ikke farlig.
Bare man går varlig.


Nora går lydløst forbi sofaen og fortsetter inn på kjøkkenet. Hun setter seg stille på kjøkkenstolen før hun tar opp norskboka fra skolesekken. Hun legger boka på bordet og blar opp. Så fryser hun til. Bjørnen sover ikke lenger. Hun kan merke bjørnen nærmer seg kjøkkenet fra stuen. Den er rett bak henne. Hun hører pusten. Tusen tanker går gjennom Noras hode; hadde hun vært uforsiktig? Var hun ikke stille nok da hun lukket ytterdøren? Listet hun seg ikke stille nok? Er bjørnen sint eller blid? Kommer hun til å få kjeft nå igjen? Eller blir hun lugget? Kanskje blir hun slått med flat hånd. Hun blir kvalm av tanken på hva som kan komme til å skje. Uten å snu seg forsøker hun å tolke lyden av bjørnen som nærmer seg sakte men sikkert.


Men man kan jo.
Men man kan jo.
Aldri være.
Trygg.


Nora er ikke alene om å ha det sånn. Titusenvis av barn i Norge lever i utrygge hjem preget av vold, overgrep og omsorgssvikt. Felles for disse barna er at de mangler trygghet.

Hverdagen deres er fylt med usikkerhet og redsel. Barna lever med en konstant frykt for å bli utsatt for vold eller overgrep og føler en grunnleggende utrygghet i verden. Over lang tid blir mangelen på trygghet som gift for en liten barnekropp. Kan du tenke deg hvordan dette giftige stresset de lever med påvirker kroppen? Mange barn utvikler sykdommer og lidelser som angst, depresjon og PTSD. Mange barn får det vanskelig i relasjon med venner, kjærester og samlivspartnere senere i livet. Derfor er det viktig å oppdage disse barna så tidlig som mulig og gi dem hjelpen de trenger.

For heldigvis finnes det håp. Det er mulig å få et godt liv uten vedvarende senskader og lidelser, til tross for hva de har opplevd.Din støtte til arbeidet for en barndom uten vold og overgrep bidrar til å gi flere barn en trygg barndom.


Bli Barnerettsfadder