Foreldresupport markerer ett år: – Det viser styrke å be om hjelp!

1. mars 2020 åpnet Foreldresupport 116 123, en døgnåpen chat og telefontjeneste for alle foreldre. – 8 000 henvendelser i løpet av ett knapt år viser at det er mange foreldre som tør å be om hjelp når foreldrerollen blir krevende, sier Tone Emilie L. Spinnangr i Stine Sofies Stiftelse.

Tone Emilie L. Spinnangr er prosjektleder for Stine Sofie Foreldrepakke – et informasjonsprogram som skal gi både barn og foreldre en trygg og god start på det nye livet. Da hjelpetjenesten Foreldresupport åpnet linjene i mars i fjor, landet den siste brikken i programmet.

- Vi er så utrolige stolte over at dette tilbudet har sett dagens lys. Gjennom arbeidet med Stine Sofie Foreldrepakke har vi møtt og snakket med mange foreldre som har savnet et sted å henvende seg når offentlige kontorer er stengt. Med Foreldresupport finnes det nå et tilbud hele døgnet hvor foreldre til barn i alle aldre kan be om hjelp når foreldrerollen blir krevende – helt anonymt og helt gratis, sier hun.

– Og nå, ett år og 8 000 besvarte henvendelser senere, kan vi absolutt si at det er en ‘suksess’, sier Spinnangr.


Skambelagt tematikk

Foreldresupport er organisert som en del av Mental Helse Hjelpetelefon, og kom på plass gjennom et samarbeid med Stine Sofies Stiftelse. Etter hvert som tilbudet har blitt bedre kjent, har pågangen økt. Tjenesten tilbyr veiledning på både telefon og chat, og kan vise til en gjennomsnittlig svarprosent på telefonen på mellom 85 og 95 prosent.

– Å bli vente barn eller blir foreldre er en stor overgang i livet. Vi håndterer det forskjellig. Det er normalt og både glede og grue seg. Noen strever mye i den nye hverdagen. Skamfølelsen og bekymringer går igjen hos mange som tar kontakt. Da kan det vært godt å lufte tankene sine med noen som ikke dømmer og som har god erfaring med denne tematikken, sier hun


Viktig å be om hjelp

– De som tar kontakt har ulike utfordringer. Tjenesten har ofte veiledet foreldre rundt søvn, gråt og stress, men noen har også tanker om å skade sitt eget barn. Slike tanker er mer vanlig enn mange tror, sier Spinnangr og viser spesielt til situasjoner der en av foreldrene sliter med depresjon før eller etter fødsel.

– En tanke er bare en tanke, den skader ikke. Det er kan derimot bli en stor belastning å gå med slike tanker. Derfor er det så utrolig viktig å sette ord på det, selv om det er vondt å si det høyt. Først da kan man få rett hjelp og støtte.

– Som foreldre har man større grunn enn noen gang til å ta tak i det som plager oss. Vårt strev påvirker barna våre. Når vi får det bedre, ganger det det barna også, understreker Spinnangr som selv er barnesykepleier og har møtt foreldre som har mistet kontrollen og skadet eget barn i affekt.


– Et fantastisk samarbeid

Stine Sofies Stiftelse har sammen med andre fagfolk har stått for opplæringen av de som svarer på telefonen og chatten hos Foreldresupport. Alle veilederne har fått godt opplæring i typiske utfordringer knyttet til foreldrerollen, men også rundt psykisk strev i denne perioden av livet. Spinnangr er full av lovord om både samarbeidet og de ansattes utførelse av veiledningen ved Mental Helses hjelpetelefon.

– Foreldresupport hadde ikke vært mulig å få til uten de fantastiske menneskene på Mental Helses hjelpetelefon. Fra dag én har vi hatt et fantastisk samarbeid, sier Spinnangr.


– Du er ikke alene

Hjelpetjenesten, som begynte som et prøveprosjekt i fjor, er fra 2021 et permanent tilbud. Nå oppfordrer Spinnangr enda flere foreldre til å ta kontakt med Foreldresupport.

– Det er krevende å være foreldre, men det viser styrke å be om hjelp når det blir vanskelig. Det første steget handler om å sette ord på hvordan du har det. Du er ikke alene, og med rett hjelp blir det bedre, avslutter hun.


Trenger du noen å snakke med?
Ring Foreldresupport på 116 123 (tast 2) eller chatt på foreldresupport.no.

Gå til foreldresupport.no